Halloweenlinser

Halloween är maskeradhelgen framför alla andra, särskilt i USA där det finns en lång tradition av att klä ut sig på Halloween. På senare år har den traditionen börjat sprida sig även till andra länder, inklusive Sverige.

haloweenMed halloweenlinser menar man ofta kontaktlinser som hänger ihop med halloweenhelgens övernaturliga tema, det vill säga kontaktlinser som är det perfekta valet för den som vill klä ut sig till vampyr, varulv, häxa, demon, gengångare eller något annat kusligt. Halloween är dock en helg där många klär ut sig till vad som helst – övernaturligt eller ej – så utbudet av Halloweenlinser kan också innehålla andra sorters maskeradlinser.

Halloweenlinser är vanligen engångslinser. Då behöver man inte rengöra dem efter användning, förvara dem i linsvätska till nästa fest och oroa sig över att det kanske hinner växa till sig bakterier och amöbor i linsfordralet innan det är dags att använda linserna igen. Engångslinser används bara en gång och kastas sedan, vilket gör dem till ett hygieniskt val.

Halloweenlinser är vanligen plano, det vill säga utan synkorrigering. Det finns dock gott om tillverkare som erbjuder halloweenlinser med synkorrigering, så om man har ett relativt stort synfel kan det vara idé att välja ett par korrigerande halloweenlinser istället för att famla sig fram i blindo på halloweenfesten, få ont i huvudet och inte känna igen sina vänner. Det är inte alla maskeradkostymer som passar bra ihop med ett par glasögon.

Oavsett om man behöver synkorrigering eller ej är det bra att en gång per år besöka optikern för att få sina ögon mätta. Då får du ett kontaktlinsrecept som anger formen på just ditt vänsteröga och högeröga. Med detta recept kan du köpa halloweenlinser som passar dina ögon perfekt, vilket minskar risken för irritation och skador. Även om man bara tänker använda halloweenlinserna under en kväll kan skavande linser ställa till med rejäla problem och det är inte kul att drabbas av svullna, kliande och rinnande ögon under festen.

Exempel på kontaktlinser som brukar vara populära kring Halloween

Zombie

zombieHur zombieögon beskrivs varierar, både mellan olika muntliga traditioner och mellan olika moderna böcker, tevespel, filmer och teveserier. Ett populärt val för den som vill klä ut sig till zombie på Halloween är halloweenlinser som är vita med undantag för en svart pupill i mitten. När man bär dessa linser ser det ut som att man helt saknar regnbågshinna (iris). Vissa halloweenlinser av den här typen har dessutom en pupill som är abnormt stor eller abnormt liten, vilket ytterligare förstärker känslan av onaturliga ögon. Om man vill göra det ännu konstigare kan man köpa två set och låta ena ögat ha en extra stor pupill medan andra ögat har en extra liten pupill.

Ett annat populärt zombieval är kontaktlinser som täcker hela ögat och som gör att ögat ser ut som ett vanligt mänskligt öga som blivit extremt blodsprängt.

Kattögon

Den svarta katten har sedan länge kopplats ihop med häxor och häxkonster, och för den som vill klä ut sig till en svart katt på Halloween finns numera kontaktlinser som skapar en illusion av det klassiska kattögat med utdragen pupill. Man kan välja mellan många olika färger på regnbågshinnan, till exempel gröna kattögon eller guldgula kattögon.

Demon, Black Eyed Kid, etc

kattEn halloweenlins som alltid ger ett starkt intryckt är den som är helt svart och täcker hela den synliga delen av ögongloben. Med denna typ av linser insatta ser det ut som att man inte har några ögon – allt är bara svart.

Heltäckande svarta kontaktlinser är ett populärt val för den som vill ge intryck av att vara besatt av en demon. På senare år har också Black Eyed Kids börjat leta sig in bland maskeradkostymerna för Halloween.

Kontaktlinser som täcker hela den synliga delen av ögongloben kallas för sclera-kontaktlinser. Detta eftersom sclera är det vetenskapliga namnet på ögonvitan.

Leprechaun

Visste du att den Halloween som det firas i USA har inspirerats av vissa irländska traditioner med koppling till skördesäsongens slut? För den som vill hylla Irland på Halloween finns det kontaktlinser prydda med gröna fyrklöver. Dessa kontaktlinser brukar också sälja bra inför St Patricks Day.

Spindelväv

Artificiell spindelväv är en vanlig prydnad på Halloweenfester och nu kan du smycka dina ögon på samma vis eftersom det finns halloweenlinser som är prydda med spindelvävsmönster.

Varulvar

Beskrivningar av varulvar brukar nämna att deras ögon är mer vilddjursaktiga än mänskliga, men exakt hur de beskrivs varierar mellan olika källor och denna variation återspeglas också i film, teveserier, etc.

I den populära ungdomsserien Teen Wolf finns det till exempel tre olika ögonvarianter. De flesta varulvar i Teen Wolf har bärnstensfärgade ögon, men om en varulv dödar en oskyldig ändrar ögonen färg till blå och om en varulv blir en alfa blir ögonen röda. Traditionen med bärnstensfärgade ögon hos varulvar ser vi även i Twilligt. Alla dessa exempel går enkelt att åstadkomma med hjälp av färgade halloweenlinser.

Big Eye

Big Eye kontaktlinser ger illusionen av abnormt stora regnbågshinnor. Eftersom abnormt stora regnbågshinnor förekommer hos många karaktärer inom manga och anime har den här sortens kontaktlinser blivit ett populärt komplement till maskeradkostymer där man klär ut sig till en sådan karaktär.

Lysande kontaklinser

Det finns kontaktlinser som lyser upp när de utsätts för UV-ljuslampor. UV-ljuslampor förekommer på många nattklubbar och kan även hyras för privata fester. Om man vet om att halloweenfesten kommer att ha UV-lampor är denna typ av kontaktlinser ett intressant val som kan ge en häpnadsväckande effekt, särskilt som man kan välja kontaktlinser som ser väldigt neutrala ut i normalt ljus.